Osteoporoza – ili kad kosti postanu krhke

Dok smo mladi naše su kosti čvrste i otporne na mehaničke udare, mogu izdražati i najveća opterećenja, da bi s vremenom postajale sve slabije. Osobito je to izraženo u žena u postmenopauzi, iza pedesete, a u muškaraca nešto kasnije. Kosti postaju krhke i lomljive što povećava rizik od prijeloma nakon najblažih padova i naprezanja...


Opširnije:Osteoporoza – ili kad kosti postanu krhke

O pretilosti i mršavljenju bez rizika

...Mnogi pretili ne vide i ne žele priznati sebi da je njihovo stanje bolest. Kako su dugo bez ikakvih tegoba i kako se osjećaju dobro, svoju pretilost niti ne doživljavaju kao problem. Svojim drugim kvalitetama – inteligencijom, šarmom, duhovitošću, uspješnošću u poslu i životu, pa i novcem, kompenziraju svoje stanje kao sporednu slabu točku. I sve ide tako do pojave prvih ozbiljnijih tegoba – do komplikacija. Tek tada postaju svjesni ozbiljnosti stanja i spremni na liječenje. Nažalost - nerijetko prekasno. A propušteno vrijeme uglavnom je nenadoknadivo.... 

                                                        

Opširnije:O pretilosti i mršavljenju bez rizika

O endokrinologiji općenito i bolesti hipofize

Endokrinologija - to je jedno od najzanimljivijih područja interne medicine, koje obuhvaća sve što je u vezi sa žlijezdama s unutrašnjim lučenjem i hormonima koje one luče u krv. Te žlijezde preko svojih hromona, u sinergiji s jednim drugim isto tako važnim sustavom - neurovegetativnim, sudjeluju u regulaciji svih životnih procesa u našem organizmu.


Opširnije:O endokrinologiji općenito i bolesti hipofize

Bolesti nadbubrežnih žlijezda

Dok su endokrinolozi nekada morali donositi prosudbu samo na temelju kliničkih simptoma i znakova, današnji mnogo toga mogu mirno preskočiti i osloniti se na široko dostupne hormonske pretrage i slikovne prikaze skrivenih struktura (ultrazvuk, MSCT, MR, scintigrafija) do kojih se nekada moglo doći samo na kirurškom ili obdukcijskom stolu.


Opširnije:Bolesti nadbubrežnih žlijezda

Vitamin D – čudesni lijek

Manje-više dobro je poznato koliko je vitamin D značajan za zdravlje naših kostiju. Međutim, posljednjih se godina u stručnoj literaturi sve više spominje i kao lijek za sveukupno zdravlje. Svrha je ovoga teksta uz osnovne pojmove o vitaminu D istaknuti spoznaje o povezanosti njegova manjka s nizom ozbiljnih bolesti poput dijabetesa, hipertenzije, infekcija, kardiovaskularnih bolesti, karcinoma, reumatoidnog artritisa, multiple skleroze, nekih mišićnih bolesti i sl. i o pozitivnim učincima nakon njegove primjene.

Opširnije:Vitamin D – čudesni lijek

 

tockanai.net

TRAŽI