Kad dijetu treba uskladiti za različite poremećaje

Što je to pravilna (lagana) ili zdrava prehrana, kako smršaviti, kako se udebljati, što jesti kad uhvatimo neko trovanje hranom ili crijevnu infekciju, kad nam proradi čir na želucu, ili žučni kamenci; kako se hraniti kad imamo probleme s tlakom, sa srcem, s dijabetesom, gihtom, kad patimo od zatvora ili učestalih, proljevastih stolica, kad su nam bubrezi načeti ili kad nam je jetra ugrožena? Sve su to pitanja koja svakodnevno traže odgovore, a sami pacijenti najbolje znaju koliko su ti odgovori ponekada manjkavi i zbunjujući...

 

Opširnije:Kad dijetu treba uskladiti za različite poremećaje

O imunologiji i alergologiji

Neka od čestih pitanja u endokrinološkoj ambulanti su: Odkud meni šećerna bolest? Ili: Zašto sam dobio upalu štitnjače? Zašto...? Itd. Onda liječnik pokušava biti jasan: To je područje imunologije. To je autoimuna bolest. Stanje kad se obrambeni sustav okreće sam protiv sebe... To su antigeni, antitijela, imuni kompleksi...imunosna bolest. Onda obično opet uslijedi: A što je to? I evo pokušaja objašnjenja.


Opširnije:O imunologiji i alergologiji

Psihosomatika

(...) ne možemo mjenjati svoj genom; o mijenjanju društvenih okolnosti koje određuju našu egzistenciju možemo samo sanjati i zavaravati se, ali ipak nešto možemo: možemo mijenjati sebe. Svoj odnos prema samome sebi, prema drugima, prema životu. Redefinirati svoje životne prioritete, postaviti ih realnije. Misliti pozitivno. Otkriti ono dobro u svom životu. Oslobađati se robovanja stvarima. Uočiti da je veća radost u davanju nego u primanju. Radovati se i malim stvarima. (...)


Opširnije:Psihosomatika

Genetika - kratki osvrt

"Sve je to genetika" - govorio bi uvijek ugledni kolega liječnik kada je htio naglasiti svoje uvjerenje da je nečija bolest posljedica urođene sklonosti i da se tu ništa ne može učiniti. Tako je na svoj način zagovarao teoriju genskog determinizma, ili "vladavine" gena, odnosno da je u našoj naslijeđenoj genskoj strukturi (genomu) sve unaprijed zapisano, predodređeno. Da ne možemo izbjeći svoju sudbinu. Bio je u pravu, ali samo djelomično. Uloga gena kao "vladara" je doista velika, ali bitno ograničena faktorima okoliša, koji mogu biti povoljni ili nepovoljni.

Opširnije:Genetika - kratki osvrt

Bol – smisao, značenje

...tko je samo jednom osjetio što znači kad se ne možeš pomaknuti od boli, kad ne smiješ disati zbog probadanja u prsima, kad ti više nije ni do čega nego samo da bol prestane; i tko je osjetio ono blaženo olakšanje nakon injekcije analgetika, tome ne treba objašnjavati zašto se za one koji donose lijek i ublažuju bol kaže da su produžena ruka Božja...


Opširnije:Bol – smisao, značenje

 

tockanai.net

TRAŽI